Výzva vláde: Nerušte prorodinné opatrenia


Čoskoro sa v Košiciach uskutoční Národný pochod za život. Budeme na ňom mať možnosť vyjadriť našu úctu k životu a apelovať na všetkých verejných činiteľov, zvlášť poslancov Národnej rady a Vládu SR, aby sa zasadili za lepšiu ochranu života a za zlepšenie podmienok pre rodiny, ktoré zodpovedne vychovávajú svoje deti.

Oficiálny Manifest Národného pochodu za život ich vyzýva aj k tomu, aby sa zaviazali neustále zlepšovať zákony smerom k takému ekonomickému a sociálnemu stavu, ktorý vyzdvihne spoločensky zodpovedné rodiny otvorené mať viac detí, lebo Slovensko potrebuje účinnú rodinnú a demografickú politiku.

Ide sa však diať presný opak. So znepokojením sledujeme, že aktuálne platné prorodinné opatrenia, ako zvýšený daňový bonus, zvýšené prídavky na dieťa, či rodičovský dôchodok, sú ohrozené - vláda dokonca uvažuje o ich zrušení. Ak tieto formy podpory rodín nebudú zachované, prípadne nahradené lepšími opatreniami, mnohým rodinám to zásadne zasiahne do rodinných rozpočtov. S tým nemôžeme súhlasiť a chceme sa za tieto rodiny postaviť.

Zrušenie prorodinnej politiky bude signálom, že najmä rodiny s viacerými deťmi nemajú ekonomickú a sociálnu podporu štátu, hoci v takýchto rodinách žije z jedného platu otec, matka aj viacero detí, preto je správne, aby im štát vychádzal v ústrety znížením ich daňových povinností. Zvyšuje sa tiež riziko rastu počtu dobrovoľne slobodných a bezdetných domácností.

Toto všetko sa ide diať, v čase, kedy Slovensko čelí závažnej výzve, ktorou je demografická zima, a ktorá čoskoro spôsobí kolaps dôchodkového systému a mnohé ďalšie časti štátu budú mať veľké problémy - zdravotníctvo, sociálne služby, školstvo, atď.

Tento problém je zapríčinený dlhodobo nedostatočným počtom detí, ktoré slovenské rodiny privádzajú na svet. Príčiny tohto stavu sú ekonomické aj kultúrne - základným vzorom je rodina s dvoma deťmi; na rodiny so štyrmi a viac potomkami sa hľadí s počudovaním a krútením hlavou. Zároveň sa zvyšuje počet tých, ktorí si vôbec nechcú založiť rodinu a mať deti alebo takéto rozhodnutie odkladajú do čoraz neskoršieho veku.

Naša spoločnosť neoceňuje dostatočne tie rodiny, ktoré dobrovoľne prijali viac detí a obetavo ich zodpovedne vychovávajú. Taktiež nepovzbudzuje mladých ľudí, aby sa sobášili v skoršom veku, naopak s istou ľahostajnosťou sa stavia k tomu, že čoraz viac mladých ľudí aj po tridsiatke žije akoby oneskorenú pubertu. Namiesto toho, aby si už založili rodinu a pestovali nezištnú lásku voči deťom a manželskému partnerovi, riešia predovšetkým seba, svoj životný štandard, záujmy a nezáväzné vzťahy. Pritom je známe, že s pribúdajúcim vekom klesá plodnosť. Preto je najvyšší čas podporiť formovanie pro-rodinnej kultúry na Slovensku. Rodina je predsa na Slovensku jedna z najdôležitejších hodnôt. Od nej predovšetkým závisí, či naša spoločnosť bude mať zodpovedných a cnostných občanov. Ľudia sa totiž zodpovednými a spravodlivými nerodia, ale stávajú sa takými predovšetkým v rodine.

Podpíšte, prosím, túto petíciu a dajte vedieť Vláde SR, že na rodinách Vám záleží a že si neprajete, aby rušila prorodinné opatrenia.

 Výzva vláde: Nerušte prorodinné opatrenia (citizengo.org)

Tomáš Kováčik, Asociácia za život a rodinu

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...